Säkerhet / Flytväst

En flytväst till alla ombord är den viktigaste nödutrustningen. Under färd ska flytväst normalt alltid bäras av alla ombord.

Barn som inte kan simma ska ha en räddningsväst med flytkrage som vänder dem med ansiktet uppåt om de hamnar i vattnet. Flytvästen bör vara på även vid lek vid/nära vatten och på bryggan.

I skyddade vatten inomskärs kan simkunniga personer ha enklare flytvästar i form av "seglarvästar", flytjackor och liknande.

Författaren tycker: Att färdas i en mindre båt utan flytväst kräver att man är korkad för att garanterat flyta om man faller i vattnet.

Vid färd utomskärs och i sämre väder rekommenderas någon form av flytväst med mer flytkraft och som vänder personen i vattnet så att ansiktet kommer uppåt. Vändande flytvästar för vuxna finns med fasta flytmedel (räddningsväst), med gaspatron som blåser upp flytvästen då den hamnar i vattnet samt kombinerade så kallade hybridvästar med både fast flytmedel och uppblåsning.

Rekommendationerna ovan är grova och tar endast i liten grad hänsyn till bärarens ålder, fysik, aktuell båt och aktuellt väder. Det viktigaste är att det finns flytvästar till alla ombord och att alla har en på under färden.

Räddningsväst


Räddningsväst [Baltic]

En räddningsväst har alltid en krage som håller huvudet uppe på bäraren. Huvuddelen av flytmaterialet finns på bröstet för att flytvästen ska vända bäraren så att ansiktet kommer uppåt och möjliggöra för personen att andas. En räddningsväst med inbyggd sele (med metallspännen) möjliggör att den kombineras med en livlina för att hålla kvar bäraren ombord på båten. De är nästan undantagslöst orangea. Dessa flytvästar ses ofta som lite klumpiga men är mycket lämpliga för alla som inte är simkunniga. Flytkraften på dessa flytvästar är ofta runt 100 Newton.

"Seglarväst"


"Seglarväst" [Baltic]

Seglarvästen och motsvarande flytvästar finns i många olika utföranden. Exempelvis som en väst eller jacka. De har ungefär lika mycket flytkraft på ryggen och bröstet och vänder således inte bäraren i vattnet. I gengäld är de smidigare att ha på sig. De finns i alla tänkbara färger och mönster. Flytkraften på dessa flytvästar är ofta runt 50 Newton.

Uppblåsbar


Uppblåsbar [Baltic]

Uppblåsta flytvästar

Uppblåsbara flytvästar är ihoppackade och mycket smidiga att ha på sig. Då bäraren faller i vattnet aktiveras uppblåsningsmekanismen och flytvästen blåser upp sig på cirka 2 sekunder. I och med att de är ihoppackade så upplevs de ofta som smidiga att ha på sig. Lite mer påkostade modeller är mer ergonomiskt sydda för att inte hänga "på nacken" utan mer "på axlarna". De är ofta utrustade med en inbyggd sele för att fästa livlinan i. De har då metallspännen på midjebandet. Flytkraften på dessa flytvästar är ofta 150 Newton eller mer.

Uppblåsbara flytvästar måste kontrolleras minst en gång per år för att säkert fungera när de behövs. Efter en kort instruktion kan man enkelt göra detta själv. Läs mer om kontrollerna under Fördjupning nedan.

Andra varianter

Utöver flytvästvarianterna ovan så finns det bland annat livvästar och flytoveraller och en uppsjö andra varianter för olika användningsområden. Livvästar finns på alla fartyg för att användas av passagerarna i en nödsituation. Flytoveraller används ofta av fiskare och då man färdas vintertid med fritidsbåt och vill vara varm, torr och "flytande".

Tips och råd gällande flytvästar

  • Alla ombord ska alltid ha en flytväst på under färden. Det går aldrig att förutse i förväg när den behövs eller inte.
  • En flytväst får inte vara för stor. Då riskerar den att glida av bäraren.
  • En flytväst som är bekväm, passar bra, ser bra ut, är för bäraren "fräck" ger att den kommer att användas med glädje och lite stolthet.
  • En flytväst måste vara knäppt och stängd för inte åka upp över huvudet och riskera att ramla av om man hamnar i vattnet.
  • En bra flytväst är minst utrustad med grenband, reflexer och visselpipa.
  • Flytvästar åldras och ska bytas när de är börjar bli slitna eller inte längre är täta då de kontrolleras. Observera särskilt att sömmarna på äldre flytvästar som kan vara mycket försvagade av UV-ljus.
  • En uppblåsbar flytväst ska kontrolleras minst en gång per år för att säkerställa dess funktion. Denna kontroll kan man enkelt lära sig att göra själv.
  • En flytväst ska spännas lagom hårt. Brukarens knutna hand ska precis få plats innanför midjebandet. Är det för löst kan västen glida av. Är det för hårt blir det obekvämt och direkt jobbigt att andas om den blåser upp sig eller då man använder den.
  • Vid färd på öppet hav bör flytvästen ha en inbyggd räddningssele som kan användas för att kroka fast sig vid arbete på däck eller i dåligt väder.
  • Barn som inte kan eller ännu inte är duktiga simmare bör ha en flytväst med fasta flytmedel. De är hållbarare och fungerar garanterat alltid.
  • Barn som leker på en båt, brygga, klippor eller liknande bör ha flytväst på under leken.
  • En person som är på väg att drunkna är oftast helt tyst och orkar eller kan inte ropa på hjälp!

Fördjupning

Kontroll av uppblåsbara flytvästar


Servicekit

För att uppblåsbara flytvästar ska fungera när de väl behövs krävs att de kontrolleras och servas minst en gång per år. Servicen kan man enkelt lära sig att göra själv.

Uppblåsbara flytvästar består av en utlösare som aktiveras när den hamnar i vatten, en gaspatron som punkteras av utlösaren och släpper ut sin gas i själva flytvästen som öppnas, vecklas ut och blåses upp. Är utlösaren dålig, gaspatronen trasig eller om det finns en läcka i flytvästen kommer flytvästen inte att ge någon flythjälp.
Egenkontroll av flytvästar

Flytoverall

En flytoverall har många fördelar och fungerar även som flytväst men den vänder inte bäraren i vattnet. Den flytkraften som finns i en flytoverall gör att det krävs en extra stor flytväst utanpå flytoverallen om flytvästen ska kunna vända bäraren så ansiktet kommer uppåt i vattnet. Flytkraften i flytvästen måste vara på minst 200 Newton och gärna över 250 Newton.

Instuderingsfrågor

  1. Vad ska man precis få in under midjebandet på en flytväst som är lagom spänd?
  2. Vilken typ av flytväst ska barn ha som befinner sig nära vatten?
  3. Vad ska en bra flytväst minst vara utrustad med?
  4. Hur ofta ska en uppblåsbar flytväst kontrolleras?
  5. Kan man kontrollera sig uppblåsbara flytväst själv?
  6. Vad är risken med en uppblåsbar flytväst som inte är kontrollerad?

Facit

  1. Knytnäven på den som använder flytvästen.
  2. Räddningsväst.
  3. Grenband (för att inte åka upp över huvudet), reflexer (för att lättare hittas i mörker) och visselpipa (för att kunna kalla på hjälp).
  4. Minst en gång per år.
  5. Ja. Men lär sig enkelt hur genom en kort instruktion.
  6. Att den inte blåser upp sig då bäraren faller i vattnet. Bäraren har därmed ingen flytväst på sig utan bara "extra vikt" som kallas för flytväst.


Gå till nästa avsnitt.





Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.



Subject:

Här kan du rapportera när du anser att något på aktuell sida behöver rättas, ändras, kompletteras eller tas bort.


Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa