Förarintyget är framtaget och förvaltas av NFB (Nämnden för Båtlivsutbildning). NFB är en samverkansorganisation mellan Transportstyrelsen, Svenska Kryssarklubben, Svensk Båtunion och Svenska Seglarförbundet.
Det är NFB som genomför det skriftliga intygsprovet som leder till att man erhåller sitt Förarintyg.
|
NFB har många fler intyg än Förarintyg. De är inom navigation, sjömanskap, teknik och båtmanövrering. Klicka på namnet för respektive intyg för att läsa NFB:s beskrivning av vad de omfattar;
Beviset för att man fått godkänt på intygsprovet och därmed innehar något av NFB:s intyg, exempelvis Förarintyget, får man genom att av NFB beställa ett intygskort eller i NFB:s app.
Appen "NFB Båtintyg" finns för både Android och iPhone. Den kostar 75 kronor på Google Play och 99 kronor på App Store. Detta är en engångskostnad.
Intygskortet beställs på deras hemsida och kostar 150 kronor. Nytt kort måste beställas om man önskar att ens nytagna intyg ska vara redovisat på intygskortet.
Fram till 2022 klistrades kunskapsbevisen för de olika NFB-intygen in i en blå intygsbok då man klarat intygsprovet. Har man en intygsbok sen tidigare kan man i en del fall få ytterligare intyg införda i den. Det ges inte längre ut några nya intygsböcker.
Det är NFB som beslutar vilka kunskaper som krävs för att uppfylla kravet för att erhålla förarintyget. Kunskapskraven har NFB sammanställt i ett dokument;
Detta utbildningsmaterial är väl anpassat efter kunskapskraven! Det omfattar allt som krävs och det framgår tydligt där det finns fördjupad information som inte omfattas av kunskapskraven.
NFB har också en bilaga till kunskapsfodringarna som mer i detalj förklarar kunskapskraven;
Förarintyget erhåller man genom ett skriva NFB:s intygsprov med godkänt resultat.
Från februari 2025 planerar NFB att alla intygsprov ska genomföras digitalt på deras provplattform. Intygsprov bokas då i två delar. Dels själva intygsprovet som bokas hos NFB och sen bokas provtillfället hos en provarrangör.
Fram tills dess är det NFBs förhörsförrättare som arrangerar provtillfällena och rättar intygsproven.
De flesta som tar förarintyget gör detta genom någon form av utbildning. Då bokar utbildningsarrangören in en förhörsförrättare till intygsprovet. Vill man ta förarintyget i egen regi via självstudier kontaktar man själv en förhörsförrättare och bokar in en tid för intygsprovet. På NFB:s hemsida finns information om hur man söker fram förhörsförrättare inom olika regioner i Sverige.
I anslutning till intygsprovet betalas avgiften till NFB:s förhörsförrättare för intygsprovet och själva förarintyget. Under 2024 är avgiften för intygsprovet 625 kronor.
Till intygsprovet ska medtas;
Inför intygsprovet är det lämpligt att göra det övningsprov som NFB erbjuder. Du hittar övningsprovet här;
Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.