Hjälp - Frågor - Svar / Introduktion


Forarintyg.se

I detta avsnitt finns hjälp rörande hur utbildningsmaterialet används och svar på andra vanliga frågor.

Jag vill kontakta er!

För hjälp med förklaringar till och innehållet i utbildningsmaterialet hänvisar vi till den diskussionsgrupp vi har. Läs mer om den här. Vi kommer inte besvara sådana frågor om de skickas via kontaktformuläret.

Skicka ett meddelande till oss via vårt kontaktformulär!

Jag vill donera pengar till er som tack!


Skanna för att köpa/donera via PayPal.

Utbildningsmaterialet är som sagt helt gratis! Men om du känner att du som ett tack vill bidra till den fortsatta utvecklingen av detta utbildningsmaterial så finns alltid möjligheten att donera/köpa det för 300 kronor också.

Donera/köp för 300 kronor via PayPal!

Du kan även använda QR-koden till höger om du vill.

Vad du får vid ett sådant köp är inget alls mer än vår tacksamhet och naturligtvis möjligheten att med ett ännu bättre samvete fortsätta använda utbildningsmaterialet.

Hur uppdaterat är utbildningsmaterialet?

Utbildningsmaterialet uppdateras alltid utifrån beslutade ändringar i kunskapskraven ifrån NFB senast samma dag som de nya kraven börjar att gälla.

(Utbildningsmaterialet uppdaterades senast den 6:e maj 2024.)

Innehållet utvecklas löpande och ofta för att bli ännu tydligare och mer pedagogiskt. Naturligtvis rättas eventuella fel omedelbart de observeras eller rapporteras.

Vi arrangerar utbildningar. Får vi använda detta utbildningsmaterial?

Självklart! Vi tror och hoppas;

 • att ni kommer att uppskatta att inte längre behöva administrera och distribuera böcker.
 • att ni uppskattar ett utbildningsmaterial som alltid är aktuellt och uppdaterat.
 • att era lärare uppskattar att det finns färdiga presentationer de kan använda på lektionerna tillsammans med råd och tips.
 • att era deltagare kommer att uppskatta att utbildningen blir lite billigare.
 • att era deltagare uppskattar att nu och i framtiden alltid ha materialet tillgängligt oavsett var de befinner sig.

Allt detta så länge ni följer de användarvillkor som gäller för utbildningsmaterialet;

Ni kan också utan kostnad få lite "reklam" längst ner i avsnittet Introduktion / Förarintygsutbildningar om ni använder detta utbildningsmaterial.

Så varsågoda!

Hur fungerar kapitel-menyn?

Menyn i vänsterkanten innehåller alla kapitel och avsnitt. Den expanderar automatiskt och visar de avsnitt som ingår i valt kapitel.


Hur fungerar menyn på små bildskärmar?

Kapitel-menyn visas i vänsterkant på bildskärmen om den får plats. Annars ersätts den automatiskt av en meny-symbol uppe i högra hörnet av bildskärmen.


Genom att klicka på meny-symbolen öppnas menyn upp framför sidans innehåll. Menyn stängs genom att klicka på det röda krysset som ersatte meny-symbolen då menyn öppnades.


Kan man söka i utbildningsmaterialet?

Ja! Absolut! Allt text i utbildningsmaterialet är sökbar. Klicka på sök-ikonen uppe i högra hörnet.


En sökruta öppnas då. Skriv in det ord du söker efter och klicka sedan på "Sök"-knappen bredvid sökrutan.


Sökresultatet visas som en sida med länkar till alla kapitel och avsnitt där ordet som eftersöks finns på.

Klicka på det kapitel eller avsnitt du vill öppna. Väl inne på en sida använder du sökfunktionen i din webbläsare. Denna aktiveras normalt genom att trycka på Ctrl+F (F för Find). Skriv sedan det du söker efter på sidan i sökrutan och bläddra med pilarna upp och ner för att växla mellan de olika träffarna på sidan.

Det går också att söka med Google eller Bing om man vill. Enklast är då att inleda sökningen med "site:forarintyg.se" följt av det eller de sökord som efterfrågas. Exempelvis;

"site:forarintyg.se nödraket nödbloss"

Då visas enbart sökträffar från Forarintyg.se med de valda sökorden.

Hur fungerar sid-menyn?

Längst ner på sidan i webbläsaren finns en meny med några symboler som är klickbara för att nå olika funktioner.

 • Upp-pilen skrollar upp till överst på sidan.
 • Huset byter till startsidan.
 • Skrivaren öppnar sidan i ett utskrift-vänligt format.
Vi har erfarit att denna meny i en del webbläsare inte syns om webbläsaren är inställd på att visa aktuell sida med en zoom-nivå som är större än 100%.

Kan man skriva ut och läsa på papper?

Ja! Självklart! Längst ner i webbläsarens fönster finns en sid-menyrad som bland annat innehåller en ikon i form av en skrivare. För att skriva ut aktuell sida/avsnitt klickar man på denna ikon. Den aktuella sidan öppnas då i ett nytt fönster där bland annat menyn och sidhuvudet inte visas. Vid utskrift ges då en ren och lätt läsbar utskrift utan menyer och liknande.


Notera att alla webbläsare hanterar utskrifter olika. Utbildningsmaterialet har en layout som är anpassad för bildskärmen. Hur webbläsaren formar om detta för utskrift är olika i alla webbläsare och är inget vi kan styra över.

En anledning till att detta utbildningsmaterial är webbaserat är för att värna miljön. Tänk gärna en extra gång innan du skriver ut ett avsnitt.

Kan man spara ner och läsa off-line?

Ja! Självklart! Olika webbläsare hanterar att spara ner webbsidor på olika sätt. Två sätt att göra det på är;

 • Öppna menyn i webbläsaren, klicka på Arkiv, klicka på "Spara sidan som...". Följ därefter anvisningarna i webbläsaren.

alternativt

 • Påbörja en utskrift av sidan enligt "Skriva ut avsnitt" ovan. Istället för att skicka utskriften till en skrivare väljs där istället en PDF-skapare. Följ därefter anvisningarna i webbläsaren. Den skapade PDF-filen kommer att omfatta aktuellt avsnitt. PDF-filen kan sparas och skrivas ut på sedvanligt vis.

Kan man köpa en bok med detta utbildningsmaterial?

Nej, detta utbildningsmaterial är helt webbaserat och således enbart tillgängligt via denna hemsida. Vi har heller inga som helst planer för eller ambitioner att i framtiden trycka en bok med detta utbildningsmaterial. Tvärtom! Vi ser en stor fördel med att det är helt och enbart webbaserat. För de som önskar en fysisk bok att läsa i finns det flera olika böcker för förarintyget att köpa hos de vanliga bokhandlarna.

Men; Du kan och får skriva ut detta utbildningsmaterial på papper för eget bruk om du vill. Hur du gör för att skriva ut ett avsnitt finns det hjälp för lite längre upp i detta avsnitt.

Jag har hittat ett fel i utbildningsmaterialet!

Förlåt! Men också bra! Då hoppas vi att du också vill kontakta oss och berätta det. Det gör att vi kan rätta, justera eller komplettera för att därigenom kunna tillhandahålla ett ännu bättre utbildningsmaterial gratis till alla.

Vi vill naturligtvis åtgärda alla fel, stora som små, så fort de hittas. Berättas för oss i vilket kapitel eller avsnitt felet är samt vad som är fel så kommer vi att rätta det snarast. Stort tack på förhand!

Skicka ett meddelande till oss via vårt kontaktformulär!

Vill du bidra till utbildningsmaterialet?

Först; Tack! Gärna! Vi tar mycket gärna emot synpunkter på vad som kan förbättras och hur. Det kan vara om direkta fel, språkfel, något som saknas eller är otydligt. Vi tar också gärna emot bra och illustrativa bilder som förtydligar det vi i text beskriver. Detta förutsätter då att du själv har tagit den aktuella bilden. Är du duktig på att illustrera? Vi tar gärna emot hjälp med att göra fler illustrationer.

Skicka ett meddelande till oss via vårt kontaktformulär!

Det är en sak jag inte förstår i utbildningsmaterialet;
Hur kan jag få hjälp?

På Facebook finns en diskussionsgrupp för alla som använder detta utbildningsmaterial. Där läser även författaren. Skriver du en relevant fråga där kommer du att få svar.

Gruppens namn; Förarintyg - KoyMa


Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.Subject:

Här kan du rapportera när du anser att något på aktuell sida behöver rättas, ändras, kompletteras eller tas bort.


Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation. | KoyMa