Sjösjuka är aldrig roligt men något de allra flesta drabbas av då och då. Sjösjuka är kroppens försvar då balans, känsel och syn inte längre riktigt förstår vad som händer när allt gungar och rör sig. Kroppen reagerar då med att göra en illamående för att man ska sluta utsätta sig för gungandet.
Sjösjuka kan förebyggas på många sätt. En person som är...
...blir inte lika lätt eller allvarligt sjösjuk. Att har rätt kläder, inte vara blöt, ha ätit bra mat och inte vara rädd eller uttråkad är viktigt. Kan man dessutom vara delaktig i arbetet som görs under färden genom att i första hand styra men även vara utkik eller sköta segel så minskar risken för sjösjuka drastiskt.
Det är väldigt få personer som ligger ner och vilar eller sover som blir sjösjuka.
Att sitta i frisk luft, titta på horisonten, gärna lite framåt och ha stöd för huvudet fördröjer också sjösjukan.
Efter att ha varit ute i lite sämre väder då det har gungat så vänjer sig och lär sig kroppen att det inte är så farligt. Det blir därför allt svårare att bli sjösjuk för varje gång man varit sjösjuk.
I Sverige är det främst dessa mediciner som finns tillgängliga för att förhindra sjösjuka;
Postafen-tabletter [UCB] | Calma-tuggumi [Antula] | Scopoderm-plåster [GSK] |
Nästan alla som tar dessa mediciner drabbas av biverkningen att man blir slö eller trött. Till barn kan kvart eller halv dos ges. Läs på förpackningen för instruktioner!
När man väl är sjösjuk så är de medicinerna som fungerar Calma eller Scopodermplåster. Då magen slutar fungera när man är sjösjuk kommer en postafentablett med stor säkerhet aldrig att tas upp av kroppen.
En sjösjuk person som kräkts en eller två gånger känner sig i många fall mycket bättre efteråt.
Att göra en sjösjuk person delaktig, främst genom att personen får styra, lindrar sjösjukan kraftigt. Kan man även få personen varm, torr och glad så är sjösjukan snart bara ett minne. Dryck och mat kan vänta lite om det inte är nödvändigt.
Om möjligt ska man låta en person med kraftig sjösjuka ligga ner uppe i sittbrunnen där det är lätt att städa och frisk luft.
Sjösjuka går över fort då det slutat gunga och särskilt om personen får lite varm söt dryck och lite mat för att fylla på energiförrådet.
En person med kraftig sjösjuka kan inte ta hand om sig själv och behöver därför hjälp. Det är därför viktigt att med en livlina säkra personen så att den inte kan ramla överbord.
Sjösjuka i kombination med diabetes kan snabbt utvecklas till en allvarlig situation. Kontrollera sockret noga och var beredd med andra mediciner för att motverka akuta medicinska problem.
Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.