De flesta brännskador på fritidsbåtar erhålls vid spisen eller då varma vätskor hanteras. Här kan man enkelt skydda sig genom rätt klädsel och försiktighet.
Brännskador delas in i tre grader;
Överhudsskada är typiskt sådan som solen ger då man har solat för länge. Huden blir röd och mindre blåsor kan bildas. Denna brännskadegrad är i stort ofarlig om än smärtsam och kan behandlas ombord.
Delhudsskada får man exempelvis av kokande vatten som man spiller på kroppen. Området svullnar och stora/omfattande blåsor fås på huden. Överhuvuden och läderhuden är skadade och smärtan kan vara mycket kraftig då nerverna är skadade. Är brännskadan på ett begränsat område är denna grad i stort ofarlig om än smärtsam och kan behandlas ombord.
Fullhudsbrännskada är när alla hudlager och underliggande vävnad är skadade. Sådan skada erhålls exempelvis av mycket varma föremål, brand och längre exponering av kokande vatten. Smärtan är begränsad då nerverna är helt förstörda. Huden kan vara vit, svart eller förkolnad. Denna skadegrad är allvarlig och bör behandlas av läkare i fall som inte är mycket begränsade i storlek. I hamn ring 112 och till sjöss kalla på sjöräddningen för rådgivning.
Brännskador kan också orsakas av frätande kemiska ämnen och mycket varm luft/ånga. Kemiska brännskador kan vara i alla tre graderna. Varm luft/ånga eller frätande gaser som har kommit ner i andningsorganen är inte möjliga att behandla själv utan kräver akut transport till sjukhus med helikopter. Likaså kan en person som fått ström genom kroppen ha fått invärtes brännskador som kräver akut sjukhusvård. Vid misstanke om sådana brännskador i hamn ring 112 och till sjöss kalla på sjöräddningen omedelbart.
Då en brännskada har uppstått på huden ska den kylas ner med kallt/svalt vatten under minst 15 minuter. Detta för att brännskadan inte ska sprida sig åt sidorna och ner i huden. Placera kroppsdelen i en spann med vatten eller täck den med kalla blöta handdukar som hålls kalla med nytt kallt/svalt vatten löpande.
Därefter ska brännskadan tas om hand. Är det en ytlig skada så räcker det ofta att smörja in den med lite svalkande kräm eller mjukgörande salva. Lättare smärtlindring kan ges i form av exempelvis Alvedon och hydrokortisonsalva.
Djupare brännskador ska läggas om på likartat vis som andra sår. Det finns särskilda förband för brännskador där ena ytan är behandlad med en gel som gör att förbandet inte fastnar i brännskadan. Förbandet är i första hand till för att minska risken för infektion. Det måste bytas regelbundet och brännskadan ska då rengöras noga innan nytt förband sätts på för att minimera risken för infektion.
Ett enkelt sätt att mäta hur stort skadeområdet är vid en brännskada är att använda den skadade personens handflata (med fingrarna ihop). Handflatan motsvarar då ungefär 1% av hela hudens yta.
Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.