Grundläggande / Sjukvård


Omläggning av sår.

För den mesta grundläggande sjukvården krävs bara lite kunskap, en första hjälpen-väska och lite mediciner ombord.

Oavsett vilken sjukvård som krävs är det alltid bra att hålla patienten lugn. Lägg en hand på den, prata lugnt, trösta, stressa inte och ta hand om personen på alla vis som behövs och är lämpligt så som vatten, mat, värme, torra kläder och liknande.

Att kunna ta hand om sår då de uppstår och därefter sköta dem med regelbundna omläggningar kan rädda en semester. Det är inte särskilt svårt med lite omläggningsmaterial och kunskap.

Första hjälpen-väska


Första hjälpen kit.

Med en första hjälpen-väska kan man hantera relativt allvarliga skador i väntan på hjälp på sjukhus eller vårdcentral.

De innehåller bland annat;

  • sax för att klippa sönder kläder som är i vägen.
  • tryckförband för lite större blödningar.
  • förband för brännskador.
  • lindor/bindor för att fixera leder.
  • plåster för mindre skador.
  • sårrengöringsvätska.


Mediciner

Första hjälpen-väskan kan kompletteras med lite läkemedel.

Sjukvårdshjälp

Vid osäkerhet hur en sjukvårdssituation ska hanteras finns hjälp att få.

  • Vid icke akuta ärenden;
    Ring 1177 - Sjukvårdsrådgivning.
  • Vid akuta ärenden i hamn;
    Ring 112 - SOS Alarm.
  • Vid akuta ärenden till sjöss;
    Mayday på VHF kanal 16 eller Ring 112 - SOS Alarm.

Fördjupning

Akut sjukvård ombord


Akut sjukvård ombord [SXK]

Svenska Kryssarklubbens Årsbok 2021 handlar om allt man behöver veta rörande akut sjukvård ombord på en fritidsbåt. Boken kan köpas av Svenska Kryssarklubben.

I boken beskrivs och ges råd och tips rörande nära nog alla medicinska skador och nödsituationer som man kan hantera själva ombord. I boken ges också en mängd tips om vad man kan ha med sig i form av utrustning och medicin på både kortare och längre färder.

L-ABCDE


Häfte om L-ABCDE [MSB]

Om en person råkat ut för en allvarlig olycka är det viktig att snabbt säkerställa och hantera de allvarliga problemen. För detta finns metoden L-ABCDE som här beskrivs mycket kortfattat. L-ABCDE är sex steg med åtgärder som görs i en bestämd ordning för att hantera de allvarliga problem i rätt ordning.

  • L - Livsfarligt läge
    Om den drabbade personer befinner sig på en plats där personen kan skadas ytterligare eller den som tar hand om personen kan skadas måste personen först flyttas till ett säkert läge.
  • A - Airways/Luftvägar
    Om personen inte har fria luftvägar måste dessa rensas. Böj bak huvudet och kontrollera att tungan inte hindrar luftvägarna. Finns det föremål i halsen som hindrar luftvägarna måste dessa tas bort.
  • B - Breathing/Andning
    Om personen, trots att luftvägarna nu är fria, ändå inte andes måste "lungräddning" ske genom inblåsning av luft genom munnen på personen.
  • C - Cirkulation
    Kontrollera pulsen och om puls saknas utöka "lungräddning" till komplett Hjärt-Lung-Räddning (HLR). Vid större blödningar måste dessa snabbt förbindas.
  • D - Disability/Medvetandegrad
    Kontrollera om personen kan röra sig, är medveten, har känsel, är avsvimmad eller kan befaras ha exempelvis ryggmärgsskador.
  • E - Exponera
    Kontrollera, genom att exponera, hela kroppen från huvudet ner till tårna efter skador som måste hanteras.

MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap publicerar ett häfte om L-ABCDE med namnet '''Prehospitalt akut omhändertagande / Enligt principen L-ABCDE'''.

Hjärt-LungRäddning / HLR


HLR (Klickbar) [HLR-Rådet]

HLR lär man sig på en utbildning under ungefär tre timmar. I HLR-utbildningar ingår också kunskap om och att använda en hjärtstartare (även kallad AED).

HLR använder man då en person inte andas själv och/eller då hjärtat inte slår. Genom att trycka kraftigt mitt på bröstkorgen vid hjärtat 30 gånger i rad under cirka 20 sekunder gör man så att viss blodcirkulation erhålls vid varje kompression av hjärtat. Efter 30 kompressioner gör man 2 inblåsningar av luft i personens lungor för att syresätta dessa. Därefter 30 kompressioner, 2 inblåsningar och så vidare tills personen andas själv, har puls eller ambulanspersonal anländer.

Brännmanet

Att bränna sig på en brännmanet gör ont men är mycket sällan farligt. Trådarnas nässelceller fastnar i huden och tas bäst bort med en rakhyvel eller skrapas bort med exempelvis ett kreditkort ihop med vatten. Smärtlindring görs med hydrokortisonsalva och/eller smärtstillande tabeller så som Alvedon.


Fjärsing


Fjärsing

Fjärsing är en fisk som lever på sandbotten främst på Västkusten som har en gadd på ryggen med ett gift i. Om man trampar på en fjärsing eller tar tag i en som man fått på en fiskekrok är risken stor att man sticker sig på gadden. Giftet är relativt kraftigt och sticket gör ont och kroppsdelen kan svullna upp kraftigt. Bästa behandlingen är att snarast stoppa ner kroppsdelen i en behållare med vatten som är mellan 40 och 50 grader varmt. Detta neutraliserar det proteinbaserade giftet effektivt. Smärtstilla med Alvedon och kontakta Sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177.

Instuderingsfrågor

  1. En i besättningen har mått dåligt i några dagar och ni vet inte riktigt vad ni ska göra. Vilken del av sjukvårdssystemet ska du kontakta?
  2. En person ramlar och skadar sig allvarligt vid hopp ifrån båten till bryggan i en gästhamn. Vilket telefonnummer ringer ni?
  3. Vilken kanal på en VHF-radio ska användas vid akuta medicinska problem till sjöss?
  4. Nämn några saker som alltid ska finnas i en första hjälpen-väska?
  5. L-ABCDE ingår inte i förarintyget men vad de olika bokstäverna betyder och ordningen man ska arbeta med dem är ändå mycket bra att kunna - även på land! Så vad betyder bokstäverna?

Facit

  1. 1177 - Sjukvårdsrådgivning.
  2. 112
  3. Kanal 16.
  4. Sax, tryckförband, lindor, plåster, sårrengöring.
  5. L - Livsfartligt läge. A - Airways (luftvägar), B - Breating (andning), C - Cirkulation, D - Disability (medvetandegrad), E - Exponera.






Brevik på Syd Koster.


Gå till nästa avsnitt.





Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.



Subject:

Här kan du rapportera när du anser att något på aktuell sida behöver rättas, ändras, kompletteras eller tas bort.


Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa