Att mäta upp en kurs är det sjökortsarbete man gör då man vill veta kursen mellan två bestämda positioner på sjökortet. Exempelvis vilken kurs man ska köra ifrån en udde på en ö för att komma till nästa udde eller vad kursen är ifrån den aktuella positionen till natthamnen.
Metoden används också för att mäta kursen på en linje som är ritad på sjökortet. Exempelvis en rak del av en ritad farled.
Har du tillgång till övningssjökortet för förarintyg finns det steg-för-steg beskrivningar samt en instruktionsfilm för ett exempel på övningssjökort 616 (öst) och ett exempel på övningssjökort 931 (väst).
Ni ligger förtöjda i lagunen innan för fyren Långe Erik på Ölands norra udde. Ni funderar på vilken kurs det är om ni ska gå till Visby på Gotland som nästa hamn.
Lägg linjalen på sjökortet så att dess kant skär igenom där ni är (Ölands norra udde) samt dit ni vill (Visby).
Håll en hand på linjalen så den inte rubbas ur sitt läge. Lägg transportörens långsida längs med linjalen med "fören" pekandes mot målet.
Håll kvar handen på linjalen och låt transportören glida utmed den tills hårkorset på transportören kommer rakt över en longitudparallell. Kursen avläses i underkant på kompassrosen på transportören.
Kursen från Ölands norra udde till Visby är 067°.
I avsnittet Navigationsteori / Sätta & Rätta kurs beskrivs de fem olika kurser som en navigatör har att förstå och använda. KK (kompasskurs), KM (magnetisk kurs), K (rättvisande kurs), KGV (kurs genom vattnet) och KÖG (kurs över grund). Då man mäter upp en kurs på sjökortet är det alltid K (rättvisande kurs) som man erhåller. Beroende på vad man ska använda denna kurs till kanske den måste sättas eller rättas.
Att lägga ut en kurs på en navigator kan ofta göras på flera olika sätt. Två vanliga är;
På bilden ovan har en rutt lagts mellan Långe Erik och Visby. Då rutten markeras visas information om den. Bland annat kursen 067° men även distansen 41,4 M.
I detta avsnitt används den nautiska transportören i alla beskrivningar och filmer. Beskrivningar för andra typer av transportörer finns i avsnittet Navigationsteori / Navigationsbestick.
Övningsuppgifter på respektive övningssjökort för "mäta upp kurs" finns på exempelsidorna;
Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.