På fritidsbåtar med en fast installerad toalett får toalettavfall endast släppas ut i havet om båten befinner sig minst 12M ifrån land (utanför den svenska territorialvattengränsen). I insjöar får toalettavfall aldrig släppas ut.
Detta innebär att ombord på fritidsbåt med en fast installerad toalett finns det två alternativ;
Många hamnar har toatömningsstationer där septiktanken via en anslutning på däck kan tömmas till det kommunala avloppsnätet.
Det finns många fabrikat och modeller på toatömningsstationer. De kan vara i form av en flotte som är förankrad, på en flytbrygga eller på en kaj. Gemensamt är att de är skyltade med sjövägmärket för toatömningsstation.
Båtklubbar och liknande får från och med 1:a maj 2023 ta ut en avgift från båtägare som vill använda toatömningsstationen.
Ihop med sopmajor finns på populära platser även en skärgårdsmaja (torrdass). Här finns också ofta någon form av soptunna för skräp.
Skärgårdsmajor är utmärkta i båtsportkorten med en särskild symbol.
Att installera en toalett i båten med septiktank kräver en del för att funktionen ska bli bra. En septiktank placerad över vattenytan är mycket enklare och lättare att tömma än en som ligger under vattenytan och kräver en pump för att tömmas. Avluftningsslagen ifrån en septiktank som kan tömmas i en sugtömningsstation ska ha en diameter på 19 mm invändigt för att tanken inte ska utsättas för skadligt undertryck vid tömning. Rätt placerade kulventiler för att styra flöde och säkra installationen krävs också. Avloppsslangarna ska ha en invändig diameter på 38 mm och vara i ett sådant utförande att de är diffusionstäta (gastäta) för att inte läcka ut illaluktande gas.
Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.