Allemansrätten är fantastisk! Den gör det möjligt för alla att utöva friluftsliv och röra sig fritt och enkelt i den svenska naturen, oavsett förutsättningar.
I förlängningen bidrar allemansrätten till en jämlik folkhälsa eftersom utevistelse och friluftsliv ger oss välbefinnande och en god fysisk och psykisk hälsa.
Men, allemansrätten är inte bara en rättighet utan innebär också skyldigheter. Vi som använder allemansrätten och vistas i naturen behöver också ta hänsyn; till natur och djurliv, markägare och andra besökare.
|
Olika aktiviteter, platser och tidpunkter avgör vad du kan göra eller inte. Tillsammans är det vårt gemensamma ansvar att förvalta allemansrätten på bästa vis. Du måste därför ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten där du är och beroende på vad du ska göra.
Allemansrätten ger oss stora möjligheter att göra saker i naturen. Det är ofta tillåtet att exempelvis vandra, förtöja, cykla, tälta, elda i en eldstad och klättra.
Under vissa tider på året måste särskilda hänsyn visas inom vissa områden. Det kan handla om att vara extra försiktig för att skydda djurlivet.
Vissa aktiviteter som man får göra enligt allemansrätten kan under vissa tider på året påverka känsliga marker extra mycket. För vissa områden finns det därför särskilda regler och tidsrestriktioner.
Det är ditt ansvar att kontrollera och känna till om särskilda regler eller särskild hänsyn krävs.
Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten.
Detta gäller förtöjning både mot land och mot en brygga samt ankring. En brygga som är skyltad "Privat" och som inte ligger i direkt anslutning till ett bostadshus är fullt tillåten att använda. Ägaren av bryggan har naturligtvis företräde.
Kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land.
Inte störa – inte förstöra!
Enligt Sjölagen ska du som färdas på vatten visa hänsyn mot omgivningen. Som befälhavare ska du visa gott sjömanskap och känna till regler och föreskrifter som gäller för de vatten du färdas i.
Du får gå i land, bada, ankra och tillfälligt förtöja vid strand som inte tillhör tomt, eller som är skyddat för fågelliv eller annat. Tomt är det område närmast ett hus där de som bor ska kunna känna sig ostörda. Det är risken att störa som avgör hur nära ett hus du kan uppehålla dig.
Det finns inga regler om minsta avstånd. Inte heller finns någon regel för hur länge du får ligga för ankar på samma plats. Man brukar använda sig av samma princip som för tältning - något enstaka dygn. Det som avgör är risken att störa markägare eller boende.
Om du har tänkt att ligga för ankar eller förtöja en längre tid vid någon annans strand behöver du fråga markägaren om lov. För att ha en husbåt liggande vid stranden (även den egna stranden) en längre tid kan dispens från strandskyddet behövas. Du kan ansöka om dispens hos kommunen.
I nationalparker, naturreservat och i andra skyddade områden gäller särskilda regler. De kan inskränka och begränsa allemansrätten.
Allemansrätten är en svensk rättighet. Vid färd till andra länder är ofta friheten för att beträda och vistas på andras mark mycket mer begränsad.
Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.