Segelbåt / Manövrering
En segelbåt är beroende av vinden för sin framdrivning. Kraften i vinden fångas upp av seglen som ger båten fart framåt.
Bra att känna till även för de som inte seglar;
- En segelbåt kan inte segla rakt mot vinden. Då fladdrar seglen precis som en flagga. Därför seglar segelbåtar zick-zack vilket innebär att de seglar snett mot vinden ett tag och sen vänder och seglar snett mot vinden åt andra hållet ett tag. I smala passager kan detta innebära att de vänder ofta och många gånger. Detta kallas för att kryssa.
- Seglen på en segelbåt justeras för det håll den seglar åt. Att vända och justera (skota) om seglen är så klart möjligt men kan innebära rätt mycket jobb (flera minuter) i vissa situationer. Särskilt om ett stort "ballongsegel" används och besättningen är lite ovan.
- Då vinden varierar, är byig, innebär det också att segelbåtens "motor" varierar. Detta gör att ena stunden kan båten segla långsamt och inte luta/kränga och andra stunden kan farten öka drastiskt och båtens lutning öka i samma grad. Ofta innebär detta också att båtens kurs förändras en stund innan personerna ombord har hunnit justera in båten efter den nya vindstyrkan.
- Det är på inget vis en godtagbar ursäkt; men ofta en förklaring till misstag. Besättningen på en segelbåt har ibland dålig utkik bakom sina segel.
Ta därför för vana att alltid ge segelbåtar lite extra marginal. Seglarna kommer att uppskatta det och ni i motorbåt kommer inte behöva väja akut då förutsättningarna för och med segelbåten plötsligt förändras.
Fördjupning
Segelbåtens olika segelsätt
- Bidevind: Kryssar gör man när man zick-zackar sig fram mot vinden. Seglen är då skotade nära båtens långskeppslinje och det kallas då att man seglar bidevind.
- Halvvind: När vinden kommer in rakt ifrån sidan så har man seglen lite utskotade jämfört med bidevind. Detta kallas för att man seglar halvvind.
- Slör: När vinden kommer snett bakifrån så släpper man ut seglen så att de står nästan i 90 graders vinkel mot vinden. Detta kallas för att man seglar slör. Då vinden nu kommer bakifrån kallas det också att man seglar undanvind.
- Läns: När vinden kommer rakt bakifrån kallas det för att man länsar.
Det är när man seglar undanvind som man kan hissa ett "balongsegel" (spinnaker och gennaker). Dessa segel är ofta färgglada.
Andra termer
- Vindöga: Då båtens för pekar rakt emot vinden fladdrar alla segel som flaggor och båten ligger stilla. En segelbåt som ligger i vindöga är svår att manövrera innan den har fått fart igen.
- Slå: Då en segelbåt vänds runt och seglar mot andra hållet och passerar vindögat kallas detta för att "slå".
- Gippa: Då en segelbåt vänds runt och seglar mot andra hållet genom att vinden en stund blåser in rakt bakifrån båten kallas detta för att "gippa".
Seglarskola
För att lära sig segla kan man anmäla sig till en seglarskola. Det finns ett antal företag och föreningar som arrangerar seglarskolor för vuxna med "familjesegelbåtar". Utbudet av seglarskolor för barn och jollar är enormt stort! Seglarskolor för vuxna omfattar ofta att man kan ta Seglarintyg 1 och 2 som är "systerintyg" med Förarintyg ifrån Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB) som utfärdar intygen.
Kappsegling
Att vara med på den lokala segelklubbens kvällskappseglingar är roligt, utmanande men också mycket lärorikt. Det är först när man börjar jämföra sig med andra segelbåtar som man kan optimera sin egen båt till att segla så fort som möjligt. Dessa kvällskappseglingar är ofta mycket gemytliga med möjlighet till mycket hjälp och råd ifrån mer erfarna kappseglare.
Instuderingsfrågor
Facit
Skolfartyg för segel